Glas snijden

Glas snijden moeilijk? Iedereen zou glas zelf kunnen snijden, net als met alle andere klussen is het belangrijk om het juiste gereedschappen te hebben. Voor het snijden van glas is een glasssnijder natuurlijk belangrijk. Als je recht wilt snijden is het natuurlijk belangrijk om een liniaal te hebben. De beste linialen zijn van metaal, het is handig om afplak tape bij de hand te hebben.

Afplak tape bij het snijden

Afplak tape kan je in stukjes afscheuren en als dubbbelzijdig tape bevestigen onder de liniaal. Dit voorkomt dat de liniaal over het glas gaat bewegen als je gaat snijden. Voordat je nieuw glas gaat snijden is het wel verstandig om even te oefenen op een oud stuk glas. Zo krijg je feeling met het gereedschap en de ondergrond. Bijna al het glas is met een glassnijder te snijden, dit geldt alleen niet voor gehard glas. Op deze pagina van Glasdistrict gaan wij in een paar stappen uitleggen hoe u glas kunt snijden.

Voorbereiding is het halve werk

Als het glas is aangeschaft is het belangrijk om dit op een vlakke ondergrond te leggen die egaal is. Een egale ondergrond zorgt ervoor dat er geen ruimte onder het glas kan komen. Dit voorkomt dat het glas breekt. Een groot stuk karton of tapijt kan helpen om het glas stevigheid te geven en de ondergrond ook niet beschadigd.

Glas blijft erg fragiel, maar kan ook schade toebrengen aan andere materialen. Het zou zonde zijn als u de mooie salontafel beschadigd met glas snijden.

De glassnijder

Als u het glas heeft aangeschaft en het ligt stevig en stabiel op een goede ondergrond, dan is het gereedschap van groot belang. Een glassnijder van tien euro volstaat. Een beetje kwaliteit kost iets meer, maar gaat ook zeker langer mee. Daarom raden wij u aan om een iets duurdere versie van een glassnijder aan te schaffen. Glas snijden niet al te moeilijk, maar voordat u begint check altijd even de wieltjes van de glassnijder. Het komt wel eens voor dat de wieltjes van de snijder los zitten en dat kan zorgen dat de snijlijnen niet mooi worden. De goedkopere versies heb je in twee variaties. Meestal uitgevoerd in een kunststof of houten handvat. De duurdere versies hebben een ingebouwd koeling systeem met snijlolie. Vraag u zelf goed af hoe vaak u een glas gaat snijden om onnodig veel geld uit te geven.

Starten met glas snijden

Starten met het glas snijden, als u de liniaal op de juiste plek heeft neergelegd. Kunnen we beginnen met het glas snijden.

De glassnijder heeft een klein wieltje dat de streep of een geul maakt in het glas. Hoe smaller het is en strakker het wieltjes des te mooier het glas af gesneden gaat worden. Omdat er een kleine snede gemaakt kan worden in het raam moet er een goede druk uitgeoefend worden als er een streep getrokken wordt. Wees wel voorzichtig want het glas kan hierbij verbranden. Dan kunnen er kleine stukjes glas wegspatten. Dit maakt het glas snijden vaak moeilijk omdat je dit met gevoel moet doen.

Koelen van de wieltjes

Als u geen moderne glas snijder heeft kunt u om het wieltje te koelen de wieltjes vooraf even in de terpetine dopen om voor koeling te zorgen.

Als de wieltjes gekoelt worden zorg je ervoor dat de temperatuur lager blijft, op zo’n manier vermijd je het verbranden van het glas.

Stel dat u gebruikt glas gaat snijden wees dan voorzichtig met het glas. In vele gevallen heeft het gebruikte glas vormen van beschadigen. Dit zijn kleine geultjes die kunnen zorgen voor het misleiden van de glassneden. Dit kan invloed hebben als het glas gebroken gaat worden. Maar laten wij hier niet vanuit gaan en verder gaan met het glas snijden.

Snijder in de juiste stand houden

Probeer de glassnijder in de juiste hoek en stand te houden als u gaat snijden. In een snelle handbeweging een goede en strakke lijn te trekken om vervolgens het glas mooi af te breken.

Als u de bovenstaande informatie goed heeft uitgevoerd dan heeft u alle stappen op de juiste manier uitgevoerd dan is het glas goed te breken.  Stel dat dit niet het geval is, dan is er nog geen man overboord. Lees de vervolg stappen nog even goed door en probeer de stappen nog eens te herhalen. Ga het glas niet forceren anders kunt u het glas verkeerd afbreken. Na het glas snijden is het breken van het glas wat wij willen. Zorg ervoor dat er een goede snit in het glas zit, til het glas iets op.

Glas afbreken

Op de bovenkant van de glassnijder (dus waar het snijwieltje zit) plat op  de tafel teleggen, precies onder het verlengde van de snit ( hiervoor is ook deze bovenkant van elke glassnijder afgeplat). Leg deze platte kant onder het glas, precies onder de snit. Druk daarna met vlakke handen links en rechts van de snit op het glas. Het glas moet langs de snit makkelijk breken.

glas snijden

Gehard glas

Het is onmogelijk om zelf gehard glas met een normale glasnijder te snijden, gehard glas is voorzien van een thermisch geharde laag. Hierdoor is het bijna ondoordringbaar geworden en is breken onmogelijk. Als u hier meer van wilt weten over de mogelijkheden hiervan dan kunt u ons altijd mailen of bellen.

Hoofdkantoor van Glasdistrict zit in Amsterdam.

De informatie op deze pagina is voor eigen risico, Glasdistrict wil u hierbij informeren dat wij in geen enkel geval verantwoordelijk zijn voor eigen gemaakt schade bij glas snijden.

In samenwerking met Weball-in